Hur studerar man IT?

Hemma

Om intresset redan finns för data, programmering och IT är det inte ovanligt att man är självlärd och tillgodogjort sig kompetenserna inom data, programmering och IT framför datorn hemma.

Man kan ha lärt sig det mesta efterhand som man arbetat och skapat i olika datamiljöer, utifrån intresse och idéer man önskar förverkliga och uppnå genom att använda sin hemdata som arbetsverktyg.

Ett riktigt bra exempel på vad som skapades från en idé och plattform framför en data i hemmet är grundarna av Spotify. Daniel Ek och Martin Lorentzon, vilka egentligen startade endast med en affärsidé om streamad musik, en digital plattform och ett namn som inte var upptaget efter att ha googlat.

Data, Web och IT företag anställer vanligen efter mottot; rätt kompetens på rätt plats! Vad man gått för utbildningar eller kan uppvisa på pappret spelar ibland mindre roll. Personen ifråga som söker arbetet kan i regel påvisa sin kompetens genom att visa vad man tidigare skapat eller programmerat på egen hand genom sin hemdata. Arbetssökande ges ofta möjligheten att ansöka till anställningen genom sina egna arbetsprover.

I skolan

Alltfler gymnasieutbildningar erbjuder idag olika inriktningar inom IT och data. Det kan vara utbildningsvägar inom programmering, webbdesign, copywriter, apputveckling, telekomtjänster, spelutvecklare och spelinnovatör. Vill man gå vidare i studierna finns det även universitet och högskolor som erbjuder mer avancerade studiegångar inom IT, programmering och teknologi.

Komvux

Om man inte riktigt visste vad man ville välja eller göra under sin gymnasieperiod för att sedan på lite äldre dagar blivit aningen klokare och kommit på att det här med data kan nog vara framtidens arbetsmarknad, misströsta inte. Idag byter man jobb oftare, vidareutbildning är mer regel än undantag och att helt byta yrkesbana hör mer till vanligheten än ovanligheten. Komvux har insett att behovet av yrkesutbildningar inom IT-området är både stort och brett. Inom Komvux erbjuds en stor mängd olika IT -ingångar: webbdesign, programmering, nätverk, data, industriell programmering, IT säkerhet, etc. Kan tilläggas att det tillkommer utbildningar varje år. Det är värt att hålla sig uppdaterad och söka på nätet efter specifikt den utbildning man vill ansöka till.

Leave a Reply

Your email address will not be published.