Påbörja din karriär som digital designer

webbdesign

Har du ett öga för detalj och gillar att skapa saker? Då kanske du har gått i tankarna om att börja studera grafisk design av något slag? Det finns massor av olika sorters design man kan bygga online och desto mer program att använda sig av. Oavsett vart du vill börja så tänkte vi ta upp ett antal designprogram för designers som kan vara bra att bekanta sig med när man påbörjar sina designstudier.

webbdesign

 • Photoshop
  Att kunna grunderna i photoshop är något som de flesta arbetsgivare tar för givet att du kan. Med hjälp av detta kraftfulla verktyg så kan du manipulera och skapa helt otroliga bilder som kan användas vid olika sammanhang. Kör en gratis testperiod och ladda ner programmet till din dator. Vill du lära dig grunderna på egen hand så rekommenderas ett besök hos moderskeppet som har riktigt bra avsnitt om hur man använder de olika verktygen som finns i Photoshop.
 • Pixelmator
  Macs motsvarighet till Photoshop. Ett riktigt bra redigeringsprogram som kan göra dina bilder riktigt snygga. Däremot kan det inte riktigt mäta sig med Photoshop på alla punkter. Däremot är det ett bra nybörjarprogram för den som precis har börjar redigera bilder då det även är billigare än Photoshop.
 • Maya
  För den som vill skapa lite mer avancerad grafik för datorer bör bekanta sig med Maya. Detta program är framför allt till för spelutvecklare och folk som skapar animationer. I maya bygger du upp 3D grafik och kan bygga allt ifrån enklare skapelser till riktigt avancerade och detaljerade föremål. Det fina med Maya är att du även kan skapa snygga animationer som passar till både hemsidor, filmer och spel. När du sitter framför Maya så är det bara att låta din fantasi gå loss.
 • InDesign
  Vill du skapa bilder och produkter som ska användas för bland annat tryck och tidningar? Då är InDesign programmet för dig. Här arbetar du med vektorgrafik och kan på ett smidigt sätt arbeta med flera ytor samtidigt. Detta program passar sig bäst för dig som vill arbeta med både bilder och text tillsammans.
 • Illustrator
  Adobe Illustrator är till för dig som vill arbeta med att ta fram illustrationer, teckensnitt, loggor med mera. Ett program där du kan skapa helt egna illustrationer för att sedan publicera på webben eller skicka till tryck. Vill du arbeta med mer fotorealistiska illustrationer så kan du kombinera Illustrator med Photoshop för att få ut det allra mesta av din kreativitet.

Glöm inte att övning ger färdighet. Ibland spelar det ingen roll vad eller vart du har studerat så länge du har en fin portfölj med egna arbeten att visa upp för din arbetsgivare. De allra bästa designers är de som övar mycket på sin fritid.

Utöver de program som vi har nämnt ovan så finns det en hel uppsjö av nedladdningsbara gratisprogram för din dator, vare sig du har mac eller pc. Vill du inte spendera en för stor summa pengar på program som du är osäker på om du kommer att använda så rekommenderas det att du kikar runt bland de gratisprogram som erbjuds. Testa dig fram till det programs om du tycker är bäst. Även om alla inte kan leva upp till samma standard som de ovan så finns det gott om program som når en bra bit på vägen.