Gymnasieutbildning med e-sport!

Gymnasieutbudet är stort, och en växande bransch är de utbildningar där man fokuserar på datautbildning, främst inom webbdesign, programmering och liknande, men det finns även utbildningar i e-sport!

Elitidrott på gymnasiet

NIU, Nationell Idrottsutbildning har traditionellt sett inneburit elitsatsande inom idrotter som fotboll, innebandy, hockey eller andra idrotter. Då finns tid på elevens schema för idrotten, ofta 2-3 pass per vecka beroende på tidsupplägget. Denna tid tas ifrån de valbara kurser som eleven har möjlighet att välja på gymnasiet. Väljer man en idrottsutbildning betyder detta att man automatiskt väljer att lägga sina valbara kurser på den idrott man utövar. Ett annat alternativ brukar finnas, som kallas LIU, vilket betyder lokal idrottsutbildning, vilket oftast inte är på lika hög nivå som NIU. Ett tillägg till dessa traditionella idrottsutbildningar är nykomlingen e-sport!

E-sport på gymnasiet

Hur kan man få tid för att spela dataspel på skoltid? De senaste åren har e-sport, dvs att man spelar olika spel online, tex WOW, LOL eller andra populära spel, vuxit så mycket att det blivit en mycket stor verksamhet och det är även en hel del pengar inblandat. För att klara av att e-sporta på hög nivå krävs mycket spelträning, mental träning men även fysisk träning för att över huvud taget orka. Detta har lett till att det numera finns godkända gymnasieutbildningar där man i stället för en fysisk sport som fotboll, kan välja e-sport som sin inriktning. När klasskamraterna går iväg för att träna sin idrott, går e-sportarna till datalokalen och tränar motsvarande timmar.

Vad ingår i e-sportprofilen?

Förutom själva spelandet tas en hel del tid till den mentala coachning som krävs för att man ska orka hålla sig på topp inom e-sport, inte olikt hur det fungerar inom alla andra idrotter. Att tro på sig själv, att kunna hålla huvudet kallt och jobba mycket med den strategiska förmågan är viktiga pusselbitar. Man tränar även en del fysiskt då man behöver ha en god grundfysik för att orka spela så mycket som krävs.