Få studentkassan att räcka

Ekonomin som student

Glädjen när man kommit in på en utbildning man vill genomför är stor. Däremot är ekonomin som student sällan något att jubla över. En av anledningarna till att man vill bli färdig med utbildningen och komma ut på arbetsmarknaden är förstås att få ut en riktig lön och sluta bekymra sig om hur man ska kunna få pengarna att räcka varje månad. Här nedan presenteras en del spartips inför det stundande studentlivet.

Boendet

Var ska man bo och hur kan man bo? Ett av de största problemen för alla studenter i storstadsregionerna, Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö är boendesituationen. Dyrt, litet och svårt att få tag på förstahandskontrakt och studentlägenhet genomsyrar alla regionerna. Ett tips är om man inte ska försöka hitta den där utbildningen om webbdesign, spelprogrammering eller systemprogrammering i någon av de mindre orterna i Sverige. Där är boendet är billigare, lättare att ordna och behöver inte kosta skjortan. Väljer man storstadsregionen kan det vara värt att beakta följande förslag.

1. Lättare att få ekonomin att gå ihop om man sambor, hyr en större lägenhet och bo ihop 3-4 personer i samma lägenhet.
  2. Ställ dig i studentkö till studentlägenhet och vänta ett par månader eller år innan en lägenhet blir ledig. Dessvärre börjar studenthyrorna trissas upp i och med marknadshyrorna.
  3. Köp en husvagn och ställ upp på en året runt-camping. Bra året runt-campingar har tillgång till dusch, tvättstuga och ofta en liten butik där man kan köpa det allra nödvändigaste vad gäller livsmedel.

Spara in på maten och fikat

Gör matlådor till skoldagarna om du studerar vid högskola eller universitet. Att laga extra mycket när man gör sin middag är perfekt då det kommer att bli en eller flera matlådor att ta med sig under veckan. Tänk även på att fika med måtta. Lägger man ihop de små dagliga utgifterna blir det rätt stora summor i slutet av månaden. Att baka kanelbullar och ta med en termos med eget kaffe brukar även uppskattas av studiekamraterna – se till att bjuda. I längden lönar det sig både ekonomiskt och socialt.
Det finns dessutom massvis med goda och nyttiga recept på enkla mellanmål att ta med sig när magen börjar kurra och suget efter att sätta sig på fiket med den där goda kladdkakan början komma.

Ta ett extrajobb

Om utgifterna är för stora oavsett: Ta ett extrajobb och öka inkomsterna. Se bara till att extrajobbet inte går ut över studierna. Ett exempel på ett bra extrajobb kan vara att arbeta i en butik några timmar på helgerna. Visst kan det vara trist att behöva arbeta helg, men vissa butiker öppnar senare under helger och då det kanske är fler som vill jobba extra så behöver det inte alltid bli allt för många timmar.
Ett annat tips är att leta efter en tjänst där de vill ha någon som kan arbeta varannan helg. Då kan du få ihop två hela arbetsdagar varannan vecka samtidigt som du är helt ledig två helger i månaden. Det absolut bästa är att skriva ihop ett CV och ett personligt brev som du sedan lämnar in i en butik personligen. Be alltid om att få parat med chefen eller någon annan ansvarig så att du är helt säker på att ditt CV når rätt person.

Men det sociala livet då?

Många känner att de inte kommer att ha ett riktigt socialt liv om de inte spenderar pengar. Att sitta hemma och laga matlåda och sedan aldrig följa med på en fika känns som den sociala döden för många. Men det behöver självklart inte vara så. Bestäm en dag i veckan som du får unna dig en fika med dina vänner, eller en lunch/middag ute på stan. Universitet och högskolor brukar dessutom vara duktiga på att skapa event och dessa är alltid anpassade efter studenternas plånbok. Att vara social och träffa folk betyder inte heller att man måste gå ut och spendera pengar på någon bar eller restaurant. Skapa ett picknickevent där alla möts upp och har med sig något som alla kan smaka på, ha middagsbjudningar hemma där du knåpar ihop någon enkel och billig pasta, eller varför inte ha filmvisningar i din lägenhet tillsamman med ett gäng där alla bidrar med lite snacks?
Även om studentkassan inte är den största så kommer det alltid att finnas lite plats för nöjen under månadens gång. Gör upp en budget som du följer varje månad där du skriver upp hur mycket utgifter du behöver för mat, hyra, skolmaterial, resor och kläder. Det belopp som sedan blir över efter att du gjort klart din budget är pengar du kan roa dig med.