Få studentkassan att räcka

Ekonomin som student

Glädjen när man kommit in på en utbildning man vill genomför är stor. Däremot är ekonomin som student sällan något att jubla över. En av anledningarna till att man vill bli färdig med utbildningen och komma ut på arbetsmarknaden är förstås att få ut en riktig lön och sluta bekymra sig om hur man ska kunna få pengarna att räcka varje månad. Här nedan presenteras en del spartips inför det stundande studentlivet.

Boendet

Var ska man bo och hur kan man bo? Ett av de största problemen för alla studenter i storstadsregionerna, Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö är boendesituationen. Dyrt, litet och svårt att få tag på förstahandskontrakt och studentlägenhet genomsyrar alla regionerna. Ett tips är om man inte ska försöka hitta den där utbildningen om webbdesign, spelprogrammering eller systemprogrammering i någon av de mindre orterna i Sverige. Där är boendet är billigare, lättare att ordna och behöver inte kosta skjortan. Väljer man storstadsregionen kan det vara värt att beakta följande förslag.

1. Lättare att få ekonomin att gå ihop om man sambor, hyr en större lägenhet och bo ihop 3-4 personer i samma lägenhet.

2. Ställ dig i studentkö till studentlägenhet och vänta ett par månader eller år innan en lägenhet blir ledig. Dessvärre börjar studenthyrorna trissas upp i och med marknadshyrorna.

3. Köp en husvagn och ställ upp på en året runt-camping. Bra året runt-campingar har tillgång till dusch, tvättstuga och ofta en liten butik där man kan köpa det allra nödvändigaste vad gäller livsmedel.

Spara in på maten och fikat

Gör matlådor till skoldagarna om du studerar vid högskola eller universitet. Tänk på att fika med måtta. Lägger man ihop de små dagliga utgifterna blir det rätt stora summor i slutet av månaden. Att baka kanelbullar och ta med en termos med eget kaffe brukar även uppskattas av studiekamraterna – se till att bjuda. I längden lönar det sig både ekonomiskt och socialt.

Ta ett extrajobb

Om utgifterna är för stora oavsett: Ta ett extrajobb och öka inkomsterna. Se bara till att extrajobbet inte går ut över studierna.